ISLAMIZACIJA 21. STOLJEĆA Svijet upozorava, papa Franjo je pogođen, ali ‘sultan’ Erdogan nakon Aje Sofije najavljuje i “oslobađanje džamije al-Aksa od Izraela”

0
26
islamizacija-21.-stoljeca-svijet-upozorava,-papa-franjo-je-pogoden,-ali-‘sultan’-erdogan-nakon-aje-sofije-najavljuje-i-“oslobadanje-dzamije-al-aksa-od-izraela”

Nakon odluke turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da se slavna Aja Sofija, inače muzej svjetskog glasa, pretvori u džamiju, brojni vjerski vođe kritizirali su tu odluku. I UNESCO, na čijem se popisu svjetske baštine Aja Sofija nalazi, izrazio je žaljenje zbog turske odluke, a protivljenje je među prvima izrazila i administracija SAD-a. Međutim, Erdogana to puno ne brine te je najavio i “oslobađanje džamije al-Aksa” od Izraela.

Papa Franjo rekao je u proteklu nedjelju da ga je pogodila turska odluka da istanbulski muzej Aju Sofiju pretvore u džamiju, nakon nekoliko vjerskih vođa koji su već osudili taj potez.

“Moje misli su s Istanbulom. Razmišljam o Svetoj Sofiji i jako me to boli”, rekao je tijekom svoga tjednog blagoslova na Trgu svetog Petra.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da će se prve molitve u Aji Sofiji održati 24. srpnja, nakon što je proglašeno da je taj drevni spomenik ponovno džamija i nakon što je sud ukinuo njezin status muzeja.

“Uz Božju volju, svi ćemo se skupa naći na molitvi petkom 24. srpnja i otvoriti je (Aju Sofiju) za vjernike”, kazao je Erdogan u televizijskom obraćanju naciji, u emotivnom govoru u kojem su dominirale nacionalističke i vjerske reference.

Po njegovim riječima, trebat će šest mjeseci kako bi se finalizirale pripreme da se zdanje, u kojem se nalaze i neki obnovljeni kršćanski simboli i mozaici, pripremi za prihvat pripadnika islamske vjere.

Svjetski savez crkava pozvao je Erdogana da povuče svoju odluku, dok ju je patrijarh Bartolomej, duhovni vođa pravoslavnih kršćana smješten u Istanbulu, nazvao razočaravajućom.

Turski predsjednik dugo je vremena predlagao da se status džamije vrati toj znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a, važnom spomeniku kako kršćanskog Bizanta tako i muslimanskog Osmanskog carstva, danas jednom od najposjećenijih mjesta u Turskoj.

Erdogan je rekao da će Aja Sofija nastaviti biti otvorena za muslimane, kršćane i strance. Dodao je da je potez preobrazbe građevine u džamiju izraz turske neovisnosti te da će svaku kritiku protumačiti kao napad na tursku nezavisnost.

UNESCO, na čijem se popisu Aja Sofija nalazi, izrazio je žaljenje zbog turske odluke, a njegov Odbor za svjetsku baštinu razmotrit će status Aje Sofije.

“Aja Sofija dio je povijesnih zona Istanbula upisana na popis svjetske baštine UNESCO-a”, naglasila je direktorica organizacije Audrey Azoulay.

Radi se o “remek djelu arhitekture i jedinstvenom svjedočanstvu susreta Europe i Azije kroz stoljeća. Njezin status muzeja predstavlja univerzalnost njezine baštine i od nje stvara snažan simbol dijaloga”, dodala je ona.

(Izvor: Agencije)