KOD NAS VLADE NEMA NI NAKON 2 GODINE Plenković dobio mandat od Milanovića za sastavljanje nove vlade

0
4
kod-nas-vlade-nema-ni-nakon-2-godine-plenkovic-dobio-mandat-od-milanovica-za-sastavljanje-nove-vlade

Predsjednik Zoran Milanović danas je na Pantovčaku primio premijera Andreja Plenkovića, koji mu je predao 76 zastupničkih potpisa za sastavljanje nove Vlade, te je dobio mandat za njezino sastavljanje.

Plenković i Milanović održali su kratki sastanak iza zatvorenih vrata nakon čega su održali konferenciju za medije na kojoj je Plenković otkrio kako će izgledati nova vlada. Milanović je prije toga pružio ruku Plenkovića, no on se odbio rukovati pa su se umjesto toga pozdravili laktom, javlja Dnevnik.hr.

“Predao sam mandat premijeru Plenkoviću i želim mu sve najbolje. Nadam se da će svi biti zastupnici biti zdravi, čili, veseli, prisutni, da neće biti zdravstveno kompromitirani i da ćete moći normalno raditi”, rekao je Milanović nakon sastanka govoreći o izabranim zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Plenković je zahvalio Milanoviću na mandatu.

“Hvala svim sugrađanima koji su sudjelovali na izborima. Ovakav rezultat obvezuje. Pred Hrvatskom je puno zahtjevnih izazova”, rekao je.

Kako će izgledati nova Vlada

Plenković je najavio da će u novoj Vladi biti 16 ministarstava, četiri manje nego do sada. Vlada će imati četiri potpredsjednika, uz dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića novi su potpredsjednici Tomo Medved i Boris Milošević.

Spajaju se dosadašnja ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s Ministarstvom državne imovine.

“Spojit ćemo i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike, a Ministarstvo kulture u nazivu će nositi i medije. Imat ćemo Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja, koje će uključiti resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena, zaštite okoliša”, poručio je mandatar Plenković.

Najavio je kako će se konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora održati u srijedu, 22. srpnja.

Uz to, nepromijenjena ostaje struktura za Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo financija, potom obrane, poljoprivrede, fondova Europske unije i regionalnog razvoja, te vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo zdravstva.

Plenković je najavio kako će imena novih ministara službeno objaviti nakon sastanka središnjeg tijela HDZ-a u ponedjeljak.

Milanović je rekao kako je odluka o ministarstvima diskrecijsko pravo premijera. “Sa 16 ljudi lakše je raditi nego s njih 20”, rekao je Milanović.

O tvrdoj kohabitaciji

Na pitanje hoćemo li i dalje gledati tvrdu kohabitaciju premijera i predsjednika, Milanović je rekao kako je pružao podršku u uvođenju mjera.

“Nismo se slagali oko nekih simboličnih manifestacija i one se neće mijenjati”, rekao je Milanović.

Plenković je pak rekao da će zajedno s predsjednikom pronalaziti rješenja za probleme hrvatskih građana.

Upitani kako će se riješiti problem ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, Plenković je kazao kako je po tom pitanju napravljen veliki iskorak.

“Moja je želja bila da svi manjinski zastupnici podrže Vladu. Ovo je većina od 76 ruku. Oni koji u budućnosti žele podržavati neke Vladine prijedloge, to mogu napraviti samoinicijativno i javno”, rekao je Plenković.

O pozdravu “Za dom spremni”

Milanović je podsjetio kako je već prije govorio da je “Za dom spremni” govor mržnje,.

“Nisam čovjek koji voli zabrane i sankcije, ali tu druge nema. To treba sankcionirati vrlo blagom kaznom. Ne može se ‘Za dom spremni’ tretirati kao kad se netko napije i razbije bocu”, kazao je Milanović.

Na pitanje o Zakonu o obnovi grada Zagreba, Milanović je kazao kako je Zagreb i prije potresa bio zapušten grad.

Plenković je najavio kako bi se već sljedećeg tjedna na prvoj sjednici nove Vlade u četvrtak novi zakon o obnovi Zagreba mogao uputiti u Sabor na prvo čitanje.

“U suradnji s HBOR-om nalazit ćemo financije za obnovu Zagreba. To nije posao koji će se odraditi preko noći”, kazao je.

Milanović se osvrnuo i na obvezu nošenje maske te kazao kako smatra da bi se takva pitanja trebala zakonski regulirati zakonom o izvanrednim okolnostima.

“Nisam konkurencija Vladi i nikakve ovlasti za sebe ne tražim. Pravni režim olakšao bi posao Vladi”, rekao je.

Milanović je rekao kako neki novinare nose masku, neki ne, a ne nose ih ni on ni premijer Andrej Plenković.

“Cjepidlačim, ali sa zakonom bismo imali čišću situaciju. Moja je ideja dobronamjerna”, kazao je Milanović.

Milanović je prije sastanka s Plenkovićem primio predstavnike DIP-a predvođene predsjednikom DIP-a Đurom Sessom, koji mu je uručio službene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor.

(Izvor: Dnevni.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime