Ljubuški: 98 projekata u pet godina

0
108
ljubuski:-98-projekata-u-pet-godina
U sljedećem petogodišnjem razdoblju Grad Ljubuški planira realizirati veliki broj projekata kojima je cilj poboljšati kvalitetu života stanovnika ovoga grada u ŽZH.

Pokazala je to odluka o planu kapitalnih investicija Grada Ljubuškog od 2022. do 2026. godine u kojoj se našla lista investicijskih projekata. Ukupni procijenjeni troškovi za sve investicije iz petogodišnjega plana kapitalnih investicija ovoga grada iznose 14.395.000 KM, piše Večernji list.

Lista investicijskih projekata po skupinama iz plana kapitalnih investicija Grada Ljubuškog od 2022. do 2026. godine predstavlja 98 projekata razvrstanih u četiri skupine, i to: cestovna infrastruktura, vodovod i kanalizacija, obrazovanje, kultura i sport te projekti iz drugih područja.

Kada je riječ o sredstvima koja se planiraju izdvojiti po navedenim skupinama, u odluci o planu kapitalnih investicija Grada Ljubuškog od 2022. do 2026. godine, koja je usvojena na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća, stoji kako se u projekte cestovne infrastrukture na području grada planira uložiti 3.975.000 KM, a za vodovod i kanalizaciju 2.510.000 KM.

Projekti iz obrazovanja, kulture i sporta, čija je realizacija planirana u sljedećih pet godina na području Grada Ljubuškoga, trebali bi stajati 4.020.000 KM. Kako stoji u već spomenutoj odluci, u realizaciju projekata iz drugih područja u navedenome petogodišnjem razdoblju planira se utrošiti 3.890.000 KM.

Kada je riječ o izvoru financiranja projekata iz ove odluke, vlastita ulaganja Grada Ljubuškoga planirana su u visini od 6.065.000 konvertibilnih maraka, sudjelovanje viših razina vlasti u iznosu od 4.475.000 konvertibilnih maraka, građani bi trebali sudjelovati s 290.000 konvertibilnih maraka, dok se preostali dio odnosi na donacije.

Svim proračunskim korisnicima u ŽZH plaće veće za 10 posto

Cestovna infrastruktura podrazumijeva više od 50 projekata koji se odnose na izgradnju novih gradskih ulica, rekonstrukciju postojećih gradskih ulica i nogostupa, zatim rekonstrukciju lokalnih cesta, kao i rekonstrukciju i asfaltiranje nerazvrstanih cesta po ljubuškim mjesnim zajednicama i izgradnju nogostupa te rasvjete na lokalnim i nerazvrstanim cestama.

Skupina pod nazivom “Vodovod, kanalizacija i prečistač otpadnih voda” podrazumijeva šest projekata od kojih je dio već započet, a radovi na dijelu njih tek se očekuju. Riječ je o projektima poput izgradnje kanalizacije u Ljubuškom – zapadni krak, vodovodne mreže u Klobuku, Prologu, Studencima…

U skupini koja se odnosi na obrazovanje, kulturu i sport našlo se ukupno 12 projekata koji se odnose na dogradnju, izgradnju i rekonstrukciju školskih objekata, izgradnju sportskih sadržaja te obnovu spomenika kulture.

Čak 25 projekata na području Grada Ljubuškog čija je realizacija planirana u sljedećih pet godina, točnije u razdoblju od 2022. do 2026., našlo se u skupini “Projekti iz drugih područja”, piše Večernji list.

Riječ je o projektima koji spadaju u domenu rekonstrukcije i uređenja vjerskih objekata, uređenje turističkih destinacija i zelenih površina, izgradnju i uređenje prostorija mjesnih zajednica i kulturnih domova, sanaciju i uređenje poljske infrastrukture…

(www.jabuka.tv)