Ljubuški: Rekonstruira se povijesna zgrada u kojoj će biti Gradska galerija

0
26
ljubuski:-rekonstruira-se-povijesna-zgrada-u-kojoj-ce-biti-gradska-galerija
U Ljubuškom su počeli radovi na preuređenju i obnovi vrlo vrijedne povijesne građevine.

Riječ je o zgradi uz središnji gradski park, Park hrvatskih banova, nasuprot OŠ Marka Marulića, koja više godina nije korištena i bila je u oronulom, gotovo ruševnom stanju te je bilo prijeko potrebno obnoviti je i sačuvati.

Po svom arhitektonskom izgledu, načinu gradnje i mjestu u središnjem dijelu grada, građevina ima povijesnu i kulturnu vrijednost te značaj, a nakon rekonstrukcije i obnove imat će dodatno kulturno poslanje i ulogu.

Predviđeno je da to bude Gradska galerija s izložbenim prostorom i dodatnim prostorijama za određene društvene događaje. Inače, zgrada je građena prije Prvog svjetskog rata, Ljubušaci je pamte i znaju po dobru – u njoj je nekada bila smještena prva ljekarna u ljubuškom kraju. Nažalost, zub vremena učinio je svoje, konstrukcijsko stanje zgrade bilo je takvo da vanjski i unutarnji pregradni zidovi nisu mogli ostati u izvornom obliku.

Stoga je, nakon stručnog pregleda i uvida, odlučeno da se sruše tri vanjska i unutarnji zidovi, a ostavi samo jedan vanjski zid, onaj okrenut prema ulici i OŠ Marka Marulića, piše Večernji list.

Prema prihvaćenom projektu, u ovom trenutku izvodimo građevinsko-zanatske radove predviđene u prvoj fazi rekonstrukcije Gradske galerije. Rekonstrukcija podrazumijeva da se manji dio postojeće konstrukcije zadrži, a preostali novi dio izgradi kako bi se dobilo finalno željeno stanje, u skladu s planiranim projektom. Zgrada će u konačnici, u najvećoj mogućoj mjeri vanjskim izgledom biti onakva kakva je bila i prije, a u unutrašnjosti će biti novi raspored prostorija, kaže Željko Markić, dipl. ing. građevine, voditelj gradilišta, zaposlenik tvrtke T&D Company d.o.o. Ljubuški.

Ljubuška tvrtka T&D Company je, kao najpovoljniji ponuditelj, dobila posao u postupku javne nabave “Adaptacija i rekonstrukcija Gradske galerije”, koji je proveo Grad Ljubuški. Putem otvorenog postupka prihvaćena je ponuđena cijena T&D Company u iznosu od 317.618 KM bez PDV-a, kao najpovoljnija jer je bila najniža, a sama ponuda tehnički prihvatljiva, zadovoljavajući kriterije navedene u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, procijenjena vrijednost javne nabave bez PDV-a iznosila je 318.000 KM.

Projektant i nadzor je tvrtka ARH Concept d.o.o Mostar. Gradnja ovog dijela radova, tj. prve faze, predviđena je u trajanju od šest mjeseci i trebala bi se okončati do 7. kolovoza. Vanjske dimenzije zgrade su 15 x 12,60 m, uključujući i ulazni trijem. Zgrada ima prizemlje i kat.

Grad Ljubuški obnavlja povijesnu zgradu, poznato i što će biti u njoj

(www.jabuka.tv)