Ljubuški: Sve češći napadi vukova na domaće životinje u selima

0
18
ljubuski:-sve-cesci-napadi-vukova-na-domace-zivotinje-u-selima
U posljednje vrijeme stanovnici ljubuških i grudskih sela na padinama Kruševice i Ljubeća često u blizini svojih kuća viđaju vukove, koji se, u nedostatku hrane, preko Vrgorskog gorja spuštaju među ljude te napadaju domaće životinje.

U noći s 20. na 21. rujna u ljubuškom mjestu Greda vukovi su napali i pojeli manjeg psa. Po riječima mještana, od psića je ostala samo noga što potvrđuju i fotografije s društvenih mreža, piše Šipovača portal.

Tako su i prije nekoliko dana na jednom obiteljskom imanju u Tihaljini vukovi zadavili, a zatim i razderali ždrijebe. Vratili su se na strvinu i drugu noć, a tad je vlasnik ubio jednog manjeg vuka, dok su se ostali razbježali.

Primarni plijen vuka su divlji parnoprstaši (jelen, srna, divlja svinja), a ako u staništu nema dovoljno prirodnog plijena vuk će tražiti alternativne izvore prehrane pa poseže i za domaćim životinjama, što ga dovodi u sukob s lokalnim stanovništvom i lovcima, koji su i sami dobrim dijelom “zaslužni” za sve manji broj divljači u prirodnim staništima.

Ostaci psića kojeg je pojeo vuk (Foto: Facebook)

Još su prije nekoliko godina ljubitelji prirode upozoravali da je nakon lovne sezone, koja nekima traje i po cijelu godinu, na Vrlosinu nestalo divljači…

(www.jabuka.tv)