Mladi Ljubušaci pravi primjer drugima

0
88
mladi-ljubusaci-pravi-primjer-drugimaUčenici Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić na Gračinama u Ljubuškom već godinama sudjeluju u projektu “Volontiranje je cool!” koji organizira Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) iz Vogošće.

U sklopu projekta čistili su smeće s prometnica, uređivali školsko dvorište, družili se sa štićenicima staračkih domova i uveseljavali ih, ukrašavali prostorije Edukacijsko-rehabilitacijskog centra za osobe s poteškoćama u razvoju i činili brojne druge stvari koje su dobre za lokalnu zajednicu.

Upravo volontiranjem najmlađi Ljubušaci razvijaju razumijevanje za društvene probleme i suosjećanje s drugima; uče socijalne vještine i razvijaju moralne i etičke koncepte.

Volontirajući imaju i utjecaj na društvene promjene, ističu njihove učiteljice Marina Ereš i Jelena Miličević, koje su koordinatorice ovog projekta.

Ovaj projekt je počeo s realizacijom 2011. godine. On je namijenjen učenicima osnovnih škola s ciljem poticanja na volonterizam i odgovornost u zajednici. Naša škola je sudionik ovog projekta od 2015. godine. Inače, u projektu sudjeluje oko 30-40 škola iz čitave Federacije BiH. Ovaj projekt je simbol volonterizma u našoj državi jer učenici provedu više od 50 tisuća volonterskih sati u sklopu istog, ističe Jelena Miličević za Radio Ljubuški.

Miličević dodaje kako je posebno ponosna jer je projekt „Volontiranje je cool!“ za mnoge učenike odskočna daska u svijet volontiranja.

Ja sam već niz godina u ovom projektu. Prezadovoljna sam kada vidim svoje učenike kako se trude, kada vidim osmjehe na njihovom licu dok volontiraju. Posebno mi je drago vidjeti da oni nastavljaju s volontiranjem i kasnije, kada izađu iz ovog projekta i kada već budu u srednjoj školi. Na primjer, iznimno sam ponosna kada ih vidim kao srednjoškolce da volontiraju na Božićnom sajmu Udruge Agape, dodaje Miličević.

Marina Ereš pak dodaje kako su i ove godine organizirali niz volonterskih aktivnosti.

Tako su učenici kupili lišće iz školskog dvorišta, išli su ukrašavati prostorije Edukacijsko-rehabilitacijskog centra, a u planu imaju još par volonterskih akcija.

Imamo još dvije aktivnosti koje planiramo do kraja godine. Prva je odlazak u Edukacijsko-rehabilitacijski centar za osobe s teškoćama u razvoju. Obično kada idemo tamo pomažemo im uređivati prostorije, a ovaj put ćemo pomagati njihovim štićenicima u izradi ukrasa i suvenira za blagdane. Druga aktivnost koju planiramo je skupljanje elektroničkog otpada u našoj školi, ističe Ereš.

Učenice Anđela Lauc i Klara Rupčić opisale su svoja iskustva s volontiranja.

Prvo nam je ravnateljica predstavila projekt. Tu se mi sami prijavljujemo za volontiranje, a nakon toga smo imali sastanke. Na prvom sastanku smo mi učenici davali svoje ideje što bi mogli raditi, a i profesorice su davale svoje ideje. Svaki razred je izabrao svog predstavnika za ovaj projekt. Prva akcija nam je bila u Centru za osobe s teškoćama. Tu smo imali radionice na temu jeseni i uređivali smo prostore gdje štićenici borave. Onda smo imali akciju kupljenja lišća u školskom dvorištu. Sva tri deveta razreda su sudjelovala u tom projektu. Imamo puno listopadnog drveća u našem školskom i bilo je potrebno to pokupiti i urediti dvorište, ističu Klara i Anđela.

Nedavno su sa svojim učiteljicama išli i čistiti prometnicu od skretanja za Kravicu do samog platoa iznad vodopada.

Kupili smo smeće i razvrstavali papir, plastiku i staklo, uz put smo našli gume, raznu plastiku, pa čak i jedan bicikl, otkrivaju mlade učenice.

Na pitanje što volontiranje znači za njih, odgovaraju: To je pomaganje drugima, a da ti ne tražiš ništa zauzvrat, To je najveći čin ljubavi prema drugima i bližnjima.

Njihove učiteljice ističu kako su i one same puno naučile kroz sudjelovanje u ovom projektu.

Gledajući naše učenike kako s voljom i ljubavlju volontiraju, i mi se osjećamo bogatiji i ispunjeniji, kaže Marina Ereš.

(www.jabuka.tv)