Obilne padaline prouzročile mnoge probleme na bh prometnicama – rijeke plave, aktiviraju se klizišta, ceste ‘nestaju’ pod vodom

0
303
obilne-padaline-prouzrocile-mnoge-probleme-na-bh-prometnicama-–-rijeke-plave,-aktiviraju-se-klizista,-ceste-‘nestaju’-pod-vodom

Kiša koja je padala tokom noći napravila je velike probleme u Kantonu Sarajevo. Osim što su poplavljene prometnice u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, mnoga naselja su pod vodom i bez struje. Zbog izlijevanja vode na cestu i klizišta, obustavljen je promet na dionici Trnovo – Sarajevo – Foča, alternativni pravac je preko Igmana. Promet je obustavljen i na dionici regionalnog puta Konjic -Boračko jezero. Usporeno i otežano je prometovanje na širem području Sarajeva (na području: Bačića, Otesa i Dobroševića) zbog vode na cesti.

Iz BiHAMK-a izvješćuju o stanju na putevima i problemima izazvanim obilnim padalinama.
Uklonjen je odron na magistralnom putu Jablanica – Blidinje i uspostavljeno je prometovanje, ali se i dalje preporučuje maksimalan oprez zbog mogućih novih odrona i klizišta. Zbog vode i zemlje na cesti otežano se prometuje na pojedinim dionicama magistralnog puta Konjic – Jablanica – Mostar.

Vozači se upozoravaju na mjestimično jake udare vjetra te na mogućnost urušavanja stabala i polomljenog granja na cestu. Zbog obilnih kišnih padavina povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na cestu, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez.

Zbog sanacijskih radova, obustavljen je promet na dionici magistralnog puta Draksenić – Vrbaška. Za vrijeme radova putnička vozila mogu koristiti lokalni put (Podgradci – Jablanica – Sjeverovci – Božići), dok teretna vozila prometuju preko Banja Luke i Prijedora.

Zbog radova se usporeno prometuje na putnim pravcima Konjic – Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf – Jajce (Skela), Nemila – Žepče (Želeće), Doboj – Gračanica (u Klokotnici), Blažuj – Gromiljak (Radanovići), Grude – Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac – Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog izvođenja nužnih radova na autoputu A-1, na dionici Kakanj – Visoko (most u naselju Dobrinje), prometuje se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla – Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići) promet se obustavlja od 22 do 6 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.
Tijekom dana putnička vozila iz smjera Tuzle prometuju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tijekom dana usmjeravaju na put preko Dubrava. Na graničnim prijelazima zadržavanja su do 30 minuta, priopćeno je iz BIHAMK-a.

Problemi u Sarajevu

Portal Klix.ba izvješćuje o problemima u Sarajevu – rijeke Željeznica i Tilava izlijevaju se u dvorišta u naseljima Otes, Vlakovo, Butmir, Donji Kotorac i drugim mjestima.

U ovim naseljima građani nemaju struje niti, kako kažu, mogućnost da bilo šta saniraju. Mnogima su ugrožene i domaće životinje koje uzgajaju.
Voda je i na glavnim, kao i sporednim prometnicama u Sarajevu, a trolejbuski promet prema Dobrinji je obustavljen. Policija kod džamije Kralja Fahda preusmjerava vozila na alternativne pravce prema Dobrinji.

/Republikainfo.com/