Omogućen besplatni preventivni pregled dojke u ŽZH

0
103
omogucen-besplatni-preventivni-pregled-dojke-u-zzh
Od ponedjeljka 14. ožujka 2022. godine Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke nudi mogućnost besplatnog preventivnog ultrazvučnog pregleda dojke za sve žene iznad 18 godina s područja ŽZH.

Pregledi će se obavljati svakog ponedjeljka i utorka od 15:00 do 17:00 sati u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo, adresa Stjepana Radića 1, Grude (zgrada ispod Doma zdravlja).

Ovaj besplatni preventivni pregled dojke realizira se u sklopu Europskog projekta “ON-TIME“, Interreg-IPA II – Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro, a cilj je podići svijest osoba o važnosti preventivnih pregleda u slučaju teških znakova bolesti.

Također sve osobe koje obave pregled dojki, ujedno mogu obaviti besplatno testiranje na prisustvo krvi u stolici. Jednom godišnje preporučuje se svim osobama iznad 35 godina da urade testiranje na prisustvo krvi u stolici, dok je za osobe iznad 50 godina ovo testiranje nužno kako bi se prevenirao teži oblik bolesti vezanih za debelo crijevo.

Osobama koje imaju nasljedne anamneze karcinoma debelog crijeva preporučuje se da i u ranijim stadijima života jednom godišnje urade testiranje na prisustvo krvi u stolici. Ovo testiranje pokazuje krvarenje iz probavnog trakta, iako nije vidljivo golim okom. Istraživanja su pokazala da je smrtnost od karcinoma debelog crijeva smanjena nakon obavljenog testiranja na prisustvo krvi u stolici, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

(www.jabuka.tv)