Petric: Generalni štrajk u srednjim školama ŽZH protječe u najboljem redu

0
172
petric:-generalni-strajk-u-srednjim-skolama-zzh-protjece-u-najboljem-redu
Opći odnosno generalni štrajk u svim školama na području Županije Zapadnohercegovačke počeo je u srijedu ujutro.

Svih sedam srednjih škola i jedna srednja glazbena škola te svi članovi Sindikata su u štrajku. Sve protječe u najboljem redu. Nije bilo nikakvih problema. Učenici u posušku školu nisu došli. Od nas nisu dobili naputak da ne dolaze u školu, za organizaciju nastave je zadužen ravnatelj, izjavila je za portal Jabuka.tv predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH Jasminka Petric.

Istaknula je da im se iz Vlade ŽZH još nitko nije javio te dodala da će profesori svaki dan biti u školama od 7:30 do 11:30 sati.

Glavni razlog za generalni štrajk je nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plaća.

Kako doznaje portal Jabuka.tv, tijekom prijepodneva ravnatelji srednjih škola sastat će se s ministricom obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružicom Mikulić.

Također, za srijedu je zakazana 107. sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Jasminka Petric

Podsjećamo, iz Sindikata su u utorak za portal Jabuka.tv naveli razloge stupanja u generalni štrajk:

  1. Kolektivni ugovor prestao je vrijediti 14.2.2019. Od tada pokušavamo potpisati novi.
  2. Jedina smo županija u kojoj nije potpisan Kolektivni ugovor s prosvjetom.
  3. Prethodni Kolektivni potpisan je 14.8.2017., a prethodilo mu je gotovo trogodišnje pregovaranje! Jedan od uvjeta Vlade za tadašnje potpisivanje bio je da se ne povećavaju plaće tijekom trajanja KU. Pristali smo na to jer nam je obećano kako im treba toliko vremena (jedna i pol godina) da se županijske financije oporave.
  4. U pokušajima da se pomaknemo s mrtve točke i u nastojanju da izbjegnemo generalni štrajk, organizirali smo 11 jednosatnih štrajkova upozorenja!
  5. Od 11. mjeseca 2018. na naše je inzistiranje održano 28 sastanaka s predstavnicima Vlade. Niti jedan od sastanaka nije rezultirao dogovorom, a svaki je završio riječima: „Strpite se…“
  6. Nedavno su objavili kako su nam od 2017. tri puta podigli plaću, ukupno za 15,5%. Prava je istina sljedeća: 2013. godine plaća nam je umanjena za 8% (!), da bi 2017. bilo vraćeno tek 5,5%, a povećanje od 5% iz 2019. nije rezultat dogovora nego jednostrana odluka Vlade nakon što smo najavili kako ćemo pokrenuti proceduru za generalni štrajk. Tada su nas zaustavili jer nam se činilo da će reakcija javnosti, posebice roditelja, biti negativna nakon tog povećanja. Ista stvar dogodila se i nedavno – opet su nam na isti način „dali“ 5% ne bi li nas ušutkali. Ovoga puta nećemo dopustiti da nas na takav način omalovažavaju – bacanjem mrvica!
  7. Što konkretno znače ove brojke? Posljednje povećanje kojim Vlada ŽZH slavodobitno maše u medijima predstavlja iznos od 45 do 60 KM, ovisno o godinama staža. Tako će profesor početnik s ovim posljednjim povećanjem imati plaću otprilike 990 KM, manje nego je federalni prosjek! Profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću otprilike 1150 KM, manju nego što ima početnik u susjednoj nam HNŽ!
  8. Pojavom korone samo je nama umanjena plaća 10% u svibnju i lipnju 2020. Taj novac nikada nam nije vraćen iako je Županija dobila pomoć iz Federacije, a kasnije i pomoć međunarodne zajednice!
  9. Vladu i nadležna ministarstva obavijestili smo 29.9. o tome kako ćemo pokrenuti postupak za generalni štrajk. Do danas nas nitko od njih nije kontaktirao, čak ni ministrica Mikulić!
  10. Poslodavac je imao zakonsku obvezu pokrenuti proces mirenja, a nije. Za njih zakon izgleda ne vrijedi.

Propuštena nastava bit će nadoknađena, svi će dobiti priliku popraviti ocjene. Ne ovisi o nama koliko će štrajk trajati, ovisi o Vladi kada će nas pozvati na nastavak pregovora. Ignoriranjem nas i naših zahtjeva Vlada i resorno ministarstvo zapravo ignoriraju učenike.

Generalni štrajk je zadnje što smo željeli, ne želimo ga ni sada, ali dovedeni smo pred zid i drugoga načina za borbu više nemamo, istaknuli su ranije iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH.

(www.jabuka.tv | Foto: Duško Jaramaz/Pixsell)