Pogledajte kako ide obnova kule Herceguše u Ljubuškom

0
9
pogledajte-kako-ide-obnova-kule-herceguse-u-ljubuskom
Već neko vrijeme Grad Ljubuški radi na proširenju turističke ponude, a posjetitelji koji se odluče u ovaj grad doći idućeg ljeta moći će uživati u potpuno obnovljenoj središnjoj kuli Herceguši, braniču kule i dijelu obrambenih bedema na tvrđavi hercega Stjepana Kosače.

Kako je objavljeno na službenoj Facebook stranici projekta Heritage Revived kroz koji se radi obnova, konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi Starog grada Ljubuškog napreduju predviđenom dinamikom i već se sada bolje razaznaje lice povijesno-kulturne baštine.

Vrijednost radova je gotovo 400.000 eura i riječ je o najvećoj investiciji u obnovu i prezentaciju Starog grada dosad. Idućeg ljeta središnja kula Herceguša, branič kule i dio obrambenih bedema bit će sasvim obnovljeni, a veselimo se i skorom početku radova na ostalim lokacijama, istaknuto je na toj Facebook stranici, prenosi Večernji list.

Inače, jezgra kompleksa Starog grada ima oblik nepravilnog višekutnika. Navodi se kako se pretpostavlja da je najstariji dio, središnja kula, izgrađen u 14. ili 15. stoljeću.

Po hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači kula se naziva Herceguša, ali pitanje njezina graditelja ostaje sporno. Uz Stari grad Ljubuški vezana je legenda o ratu oca i sina zbog iste žene. Grad je pao u osmanske ruke nešto prije 1477. i imao je obrambenu ulogu do 1835. Kako se radi o jedinom utvrđenom srednjovjekovnom gradu na desnoj obali Neretve, proglašen je nacionalnim spomenikom kulture. Ova lokacija zahtijeva značajna ulaganja – dosad je obnovljen dio istočnih obrambenih bedema, stoji na stranici projekta Heritage Revived.

Inače, projekt se provodi kroz INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014. – 2020. i financira se ERDF i IPA II fondovima EU-a. Glavni cilj je diverzificirati i promovirati kulturno-turističku ponudu povijesnih gradova Ljubuškog, Solina i Ulcinja zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturnim turizmom i turizmom doživljaja te uspostavom nove i poboljšanjem postojeće turističke infrastrukture.

Specifični cilj je ojačati i diverzificirati turističku ponudu prekograničnom suradnjom te omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine. Vodeći partner je JU Razvojna agencija ŽZH – HERAG, dok su partneri Grad Ljubuški, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split te Općina Ulcinj. Ukupan proračun projekta je 1,965.441,19 eura (EU sufinancira 1,670.625 €).

Trajanje je predviđeno do 14. listopada 2022. godine.

(www.jabuka.tv)