Pogledajte kakva je prošla godina bila za ljubuške pčelare i maslinare

0
15
pogledajte-kakva-je-prosla-godina-bila-za-ljubuske-pcelare-i-maslinare
U prvom izdanju Zelene panorame u 2022. godini FTV je boravila u Hercegovini, a bavili su se radom ljubuških pčelara i maslinari.

I pored sve izraženijih klimatskih promjena i aktualne ekonomske krize domaći maslinarski sektor nastavlja svoj intenzivan razvoj, a isto tako ljubuški pčelari nakon nekoliko izuzetno loših proizvodnih sezona potpuno spremni čekaju novu sezonu medobranja.

Naravno, obje teme bez ljubuških maslinara i pčelara bi bile nedorečene.

U prvom prilogu poslušajte što o maslinarstvu u Hercegovini kaže Vitinjanin dr. sci. Miro Barbarić iz Federalnog agromediteraskog zavoda Mostar.

Dr. Barbarić govori i o tome kakva je bila prošla godina za ljubuške maslinare i zašto ove godine sva ulja neće biti ekstra djevičanska.

Novinari su posjetili i ljubuškog maslinara Mirka Škegru čija maslinova ulja već četvrtu godinu zaredom osvajaju zlatne medalje na najprestižnijim natjecanjima.

Iz razgovora sa Slavkom Ramljakom vlasnikom uljare “Ramljak” iz Čapljine možete doznati tko je vlasnik maslinika u Ljubuškom čija ulja više godina osvajaju drugo mjesto u svijetu po svojoj ljekovitosti. Prvo mjesto je rezervirano za Cipranina koji ima masline stare 600 godina.

U prilogu o ljubuškim pčelarima možete poslušati što o pčelarstvu u Ljubuškom i Hercegovini kažu pčelari iz pčelarske udruge “Kadulja” Ljubuški, prenosi Radio Ljubuški.

Poslušajte kakvo je stanje u pčelarstvu, kakva je bila prošla godina, kakve su cijene meda i jesu li pčelari zadovoljni, mogu li plasirati med na tržište i što preporučuju mladim pčelarima.

Govorili su pčelari: Marijofil Rupčić, Ante Bošnjak, Marko Bilić i Zdravko Miličević.

Berba maslina u Ljubuškom: Urod manji, a kvaliteta i cijena veće

(www.jabuka.tv)