Potpisan ugovor za obnovu tvrđave hercega Stjepana u Ljubuškom

0
72
Nakon arheoloških istraživanja, slijede radovi na tvrđavi herceg Stjepana u Ljubuškom u okviru njezine obnove.

Tim povodom Grad Ljubuški i tvrtka DZG “Građevinar Fajić” iz Mostara danas su potpisali ugovor o radovima kojima će biti izvršena konzervacija i restauracija dva bedema, a sve u okviru projekta “FORT – NET – Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori“, kojeg financira Europska unija, prenosi Iks-portal.info.

Vrijednost potpisanog ugovora je 71.171,83 EUR / 139.200,00 KM. Radovi će se izvoditi na dva jugoistočna zida tvrđave, a njih će nadzirati licencirana tvrtka za radove na nacionalnim spomenicima od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja – DM projekt Mostar..

Vedran Markotić, v.d. gradonačelnika Grada Ljubuškog, u izjavi za medije osvrnuo se na početne faze projekta, od izrade projektne dokumentacije prije nekoliko godina i kandidature pa do realizacije. Kako je istaknuo, osim ovog projekta idućih dana se očekuje potpisivanje ugovora za još jedan projekt prekogranične suradnje između BiH, Hrvatske i Crne Gore čija je ukupna vrijednost preko dva milijuna eura, od čega bi iznos za obnovu tvrđave herceg Stjepana trebao biti preko 800.000 KM

Smatramo da je obnova tvrđave jedan od naših najbitnijih infrastrukturnih projekata. Ona je u dosta lošem stanju i zbog potresa i propadanja kroz stoljeća tako da ovim projektima želimo vratiti sjaj tom dijelu Grada Ljubuškog i iskoristiti je, uz Kravicu, Koćušu, nastariji muzej u BiH u samostanu na Humcu, rimski logor Bigeste, rijeku Trebižat i ono sve što Ljubuški nudi, da naša kula herceg Stjepana postane nezaobilazni dio turističke ponude, istaknuo je Markotić dodavši kako tvrđava ima vrhunsku prometnu povezanost izrazivši uvjerenje kako će skorašnji radovi proteći u najboljem reduna zadovoljstvo svih.

Predviđena dinamika radova je tri mjeseca. Grad Ljubuški je kao nositelj projekta u prethodnom razdoblju osigurao svu potrebnu dokumentaciju, idejni i glavni projekt konzervacije i restauracije Starog grada Ljubuški kao i stručna mišljenja za istu dokumentaciju od Zavoda za zaštitu spomenika i potrebne dozvole za izvođenje navedenih radova.

Kad vidim ekipu danas ovdje okupljenu mogu biti siguran da ćemo uspješno, sigurno i kvalitetno završiti posao koji nije tako obiman. Imamo jedan mjesec da se pripremimo za izvedbu radova, koji uglavnom obuhvaćaju zidanje nedostajućih zidova, prsobrana, injektiranja, ojačavanja i sl. Vjerujem da će to biti jako dobro, jer su projekti izuzetno dobro urađeni, rekao je o radovima Ekrem Maksumić, direktor tvrtke “Građevinar Fajić” dodavši da cijeli život gleda u kulu što ga kao Ljubušaka dodatno motivira da posao bude što bolje urađen.

Podsjećamo, radovima su prethodila arheološka istraživanja koja su provedena od strane Studija arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pod vodstvom doc. dr. sc. Nine Čuljak.

Ovom prvom kampanjom arheoloških istraživanja otkriveni su dosad posve nepoznati objekti i zidovi unutar prostora tzv. južnoga obora Grada, što već sada znatno mijenja poznaje o organizaciji prostora unutar Staroga grada. Slijedi obrada terenske dokumentacije i otkrivenih nalaza i struktura.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime