Potvrđeno kada kreće opći štrajk u srednjim školama ŽZH

0
179
potvrdeno-kada-krece-opci-strajk-u-srednjim-skolama-zzh
Generalni odnosno opći štrajk u svim srednjim školama na području Županije Zapadnohercegovačke počet će u srijedu, 24. studenoga, potvrdila je za portal Jabuka.tv predsjednica Sindikata Jasminka Petric.

Razlozi za štrajk su, između ostaloga, nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora te nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plaće.

Iz Vlade ŽZH su nam se ovaj tjedan trebali javiti zbog procesa mirenja, ali još nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Mi ćemo 24. studenoga početi s općim štrajkom bez obzira kada će krenuti proces mirenja. Do otkazivanja ili prestanka općeg štrajka može doći jedino ako se dogovorimo u procesu mirenja, izjavila je za portal Jabuka.tv predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ŽZH Jasminka Petric.

Nadali smo se da do ovakve naše reakcije nikada neće doći jer generalni štrajk nikome od aktivnih sudionika u obrazovnom sustavu ne ide u prilog, ne želimo ga mi učitelji, kao što ga ne žele roditelji i učenici. Godinama kroz pregovore pokušavamo razumnim zahtjevima i strpljivošću vratiti dignitet našoj profesiji, ali pokazalo se kako Vlada ŽZH jednostavno nema sluha za probleme koji se samo gomilaju, naveli su iz Sindikata početkom listopada.

Dodaju kako je povišica od 5 %, ”bombastično najavljena u medijima”, zapravo prozirna reakcija Vlade ŽZH na njihovo odbijanje tog postotka.

Da ne bismo djelovali kao skupina bahatih nezadovoljnika, treba pojasniti ovaj naoko nesebičan, brižan i nadasve socijalno osviješten korak naših vlastodržaca: izražen u konkretnim brojkama, ovaj postotak predstavlja povećanje osnovice plaće u aproksimativnom rasponu od 35 KM (spremačice), preko 45 KM (profesori) do 60 KM (ravnatelji). Napominjemo da se ovi iznosi odnose na zaposlenike srednjih škola te da će profesor početnik s odrađenim pripravničkim stažem svoju prvu plaću imati čime proslaviti, a govorimo o nevjerojatnih 950 KM ili od listopada nekih 990 KM, manje nego li iznosi prosječna plaća u Federaciji. Ovim povećanjem on se svejedno neće izjednačiti jer prosječna plaća iz mjeseca u mjesec raste, navodi se.

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH dodaje kako se Vlada u obraćanju u rujnu pohvalila kako u protekle četiri godine sustavno brižno vodi računa o primanjima proračunskih korisnika tako što im je u tri navrata, zajedno s ovim posljednjim povećanjem, podigla plaću u ukupnom iznosu od 15,5 %.

Nije navedeno kako do ovih potonjih 5 %, kao i onih iz 2019., ne bi ni došlo da prosvjetari nisu tražili povećanje. Nije se Vlada nikada pretrgnula zavući ruku u vreću onako od srca, svjesna da su plaće mizerne. Ne bi li nas ušutkali, vlastodršci su se dosjetili kako je bolje zamazati oči javnosti bombastičnim naslovom o povećanju čiju stvarnu vrijednost nitko neće propitati. Također je prikrivena nepobitna činjenica da nam je osnovica plaće 2013. umanjena 8 % na bruto iznos pa stvarne brojke izgledaju puno drugačije.

Osnovica plaće od 2009. godine izgleda ovako: 1. mj. 2009. godine: 457,67 KM; 4. mj. 2013. godine: 421, 06 KM; 4. mj. 2014. godine: 442, 11 KM; 9. mj. 2017. godine: 466,43 KM te 9. mj. 2019. godine: 489, 75 KM.

Uz umanjivanja i povećavanja osnovice, jasno je vidljivo kako je plaća u posljednjih 12 godina povećana za čak nevjerojatnih 7 %! Usporedo, troškovi života porasli su i više od 50 %. Cijelo vrijeme se od nas traži strpljenje i ”bolje punjenje proračuna” iako je proračun svake godine sve veći. Budući da novca očito IMA, pitamo se – gdje je?!, objavili su početkom listopada iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH.

(www.jabuka.tv)