Provjerili smo gdje u Hercegovini voda nije za piće

0
172
provjerili-smo-gdje-u-hercegovini-voda-nije-za-pice
Obilne kišne padaline koje su tijekom četvrtka zabilježene u Hercegovini dovele su i do zamućenja vodovodne mreže u većini hercegovačkih mjesta.

Provjerili smo je li voda pogodna za piće u Širokom Brijegu, Mostaru, Ljubuškom, Posušju i Grudama.

Široki Brijeg

Iz Javnog poduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Široki Brijeg priopćili su kako zbog obilnih oborina došlo do zamućenja vode te preporučuju građanima da se voda prokuhava, ne navodeći je li voda zagađena. Za portal Jabuka.tv naveli su kako bi ovakva preporuka mogla vrijediti do daljnjega, a ovisi sve hoće li biti novih padalina.

Mostar

I iz mostarskog Vodovoda priopćili su kako je zbog velike količine padalina došlo do zamućenja vode na mreži u gradu na Neretvi.

Zbog velike količine padalina (87l/24h), došlo je do zamućenja vode na vrelu rijeke Radobolje. Molimo građane, posebno djecu i osobe starije životne dobi, da prokuhavaju vodu za konzumaciju. Napominjemo da su uzorci kvalitete vode uredni, kemijski i mikrobiološki, te da se radi samo o boji, koja je razlog upozorenja. O svim mogućim promjenama, kao i prestanku upozorenja,  bit ćete blagovremeno obaviješteni, naveli su i dodali:

Zbog obilnih padalina u cijeloj regiji, može doći do zamućenja vode na izvorištima. Trenutno je vidno zamućenje na izvoru Blagaj, pa građane ovog područja molimo da ne koriste vodu za piće, priopćili su iz mostarskog Vodovoda.

Ljubuški

Iz JP “Parkovi” d.o.o Ljubuški priopćili su također kako je zbog obilne kiše koja pada posljednjih dana došlo do pojave mutnoće na vrelu rijeke Vrioštice, a time i na vodozahvatu vodovoda Ljubuški.

Pregledom je utvrđeno da mutnoća prelazi granicu dozvoljenu Pravilnikom, odnosno da prelazi vrijednosti dozvoljene za vodu za piće.

Sve potrebne radnje od strane vodovoda se poduzimaju, ali se radi mjera sigurnosti preporučuje vodu prije upotrebe prokuhati.

Laboratorijske kontrole se vrše redovito i javnost će biti blagovremeno obaviještena o ispravnosti i mogućnosti korištenja vode za piće. Hvala na razumijevanju, stoji u priopćenju koje potpisuje direktor poduzeća Nikica Vučić.

Posušje i Grude

Sličan problem nemaju u Grudama, gdje za sada nije došlo do zamućenja vode na mreži te je ona pogodna za piće, kazali su iz JP “Komunalno” d.o.o Grude za portal Jabuka.tv.

Do zaključenja ovog članka, nitko nam se iz posuškog vodovoda nije javio, a iz istog poduzeća nisu slali priopćenje o eventualnom zamućenju vode.

(www.jabuka.tv)