Rimac Automobili preuzimaju Bugatti od Volkswagena?

0
294

Prema nezvaničnim informacijama, već je odobren prelazak marke Bugatti pod okrilje kompanije Rimac Automobili, ali još se čekaju glavni potpisi, kao i svi detalji ove prilično nevjerovatne i neočekivane transakcije.

Prema informacijama do kojih je došao Car Magazine, Volkswagen Grupacija odlučila je svoju marku prestižnih supersportskih automobila Bugatti prepustiti kompaniji Rimac Automobili iz Hrvatske, koja je već odavno globalno poznata po električnim automobilima izuzetnih performansi, ali i po izradi tehnologije električnih pogona i komponenti za velike i poznate kompanije kao što su Aston Martin, Koenigsegg, Hyundai i slični.

Nezvanični izvori navode da su izvršni direktori Volkswagena odobrili ovu transakciju prošle sedmice te da se čeka finalno odobrenje nadzornog odbora. Iako nisu poznati svi detalji, izvjesno je da će dio Bugattija i dalje ostati pod kontrolom Volkswagena, pogotovo jer i marka Porsche kao dio Volkswagen grupacije svakako ima 15,5 posto udjela u kompaniji Rimac Automobili. Također, najavljuje se da bi Porsche uskoro trebao uzeti i veći udio u Rimac Automobilima.

Očito je da Volkswagen želi promijeniti pristup i način investiranja u luksuzni brend Bugatti koji je svakako bio stvar tehnološkog prestiža, te je često pravio više troškova nego dobiti. Marka Bugatti, kao i njeno oživljavanje i cijeli projekt Veyron velika je zaostavština Ferdinanda Piecha, a treba naglasiti da porodica Piech i dalje kontroliše 50 posto Volkswagena. Očito je jedan od načina da Volkswagen breme Bugattija prenese na drugoga bio da “natjera” Porsche uda uzme udio od 49 posto u Rimac Automobilima, a onda marku Bugatti prenese u vlasništvo ove izuzetno brzo rastuće kompanije iz Hrvatske. U svakom slučaju detalji ove transakcije bit će zanimljivi, a ostaje da se vidi koliko ćemo čekati na potpuno električni Bugatti s tehnologijom iz susjedne zemlje.

carmagazine.co.uk