Roditelji u ŽZH i HNŽ skupljaju potpise i najavljuju tužbe zbog mjera u školama

0
730
hdr
Roditelji okupljeni oko Inicijative roditelja “Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci” obratili su se javnosti te naveli kako skupljaju potpise te pokreću tužbe zbog epidemioloških mjera u školi.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

S obzirom da Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i ŽZH-a, uključujući ravnatelje škola i sve djelatnike u nastavi, provedbom preporučenih mjera donesenih za ovu školsku godinu preuzima odgovornost za djecu koja pohađaju nastavu, pokrenuli smo inicijativu kojom ukazujemo da smo MI, roditelji, prvenstveno odgovorni za odgoj naše djece – to je naše prvotno i neotuđivo pravo.

Mnogi od nas se ne slažu sa mjerama koje se trenutno provode u javnim školama. Ustav BiH jamči pravo na kretanje, pravo na govor, obrazovanje, izražavanje mišljenja, kao i ostala prava socijalnog života i navodi da se svaka mjera ili zakon koji se donese naknadno, a nije sukladan ovim zajamčenim pravima ne treba primijeniti!

Tražimo provedbu Ustava te korigiranje predloženih mjera. Zahtijevamo da djeca ne budu obvezna nositi maske u javnom prijevozu, na postrojavanju ispred škole niti unutar prostorija škole te da im se ostaviti slobodu izbora. Tražimo da se uvede normalan oblik nastave bez podjela na grupe i bez socijalnog distanciranja, pazeći pri tome na higijenu unutar škole, da djeca imaju pravo izaći iz učionice za vrijeme odmora, da se nama roditeljima omogući nesmetan pristup školi i djetetu bez prethodnih najava, kao što je bila praksa prethodnih godina, da se ukine mogućnost izolacije učenika u slučaju uočavanja simptoma bolesti (u izdvojenu prostoriju, jer takav postupak može ostaviti psihološke posljedice na dijete, a na poziv se svaki roditelj može promptno odazvati).

Protivimo se i tome da cijeli razredi idu u izolaciju u slučaju pojave zaraženog učenika. Da se ukine svakodnevno mjerenje temperature kao nepotrebno uznemiravanje djeteta i insinuacija na bolest – s mogućim placebo učinkom. Da se ne izvodi online nastava u bilo kakvom obliku (parcijalnom ili cjelovitom u slučaju izolacije cijele skupine ili razreda). Podržavanjem ove inicijative Vi, kao roditelj učenika ove škole, utjecat ćete na mogućnost provedbe njenog sadržaja u cilju zdravijeg i kvalitetnijeg školovanja naše djece, a Vaša podrška bit će i osnova za pravnu borbu putem odvjetničkog tima.

Djeca su naš jedini vrijedni i pravi interes. Mi jesmo za njih odgovorni.

Svjesni smo da je nastavno osoblje, ravnatelji pod izuzetnim pritiskom da se moraju pridržavati svih propisanih mjera upravo iz razloga da se ne bi koje dijete zarazilo, a da oni nisu provodili sve mjere koje su im propisane, navodi se u reakciji roditelja.

(www.jabuka.tv)