Sud presudio: nema gradnje hidrocentrale na Bunskim kanalima, a u Ljubuškom sami stali u zaštitu rijeka

0
33
sud-presudio:-nema-gradnje-hidrocentrale-na-bunskim-kanalima,-a-u-ljubuskom-sami-stali-u-zastitu-rijeka

Postupak se mora provesti ponovo zbog neregularnosti u izdavanju i zanemarivanju činjenica koje su ekološke organizacije isticale u procesu.

Županijski sud u Sarajevu poništio je okolišnu dozvolu Federalnog ministarstva za okoliš i turizam za izgradnju čak dvije minihidrocentrale na Bunskim kanalima. Ovo je objavila Fondacija Atelje za društvene promjene. Kako je istaknuto, postupak se mora provesti ponovo zbog neregularnosti u izdavanju i zanemarivanju činjenica koje su ekološke organizacije isticale u procesu. “Ovo je pobjeda, ali nismo mirni dok se gradnja istih ne zabrani totalno”, ističu iz Fondacije, a prenosi Radio Sarajevo.

Podsjetimo da su Bunski kanali bili zakonom zaštićeni kao spomenik prirode, dok to danas nije slučaj. Udruženje Majski cvijet je uključeno od 2014. godine u inicijativu protiv mini hidroelektrana na ovoj lokaciji.

Međutim, podsjetimo da se Grad Ljubuški prvi obvezao da neće dozvoliti gradnju brana na Trebižatu i to je prva je jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH potpisnica Deklaracije ‘Općine bez brana’ i treća u BiH, izvijestili su iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Deklaraciju ‘Općine bez brana’ upotpisao je Vedran Markotić, vršitelj dužnosti gradonačelnika Ljubuškog, obvezavši se da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brane ili hidroelektrane na teritoriji ove općine bez konzultacija sa građanima.

”Potpisivanje Deklaracije je još jedan korak u tom smjeru da mi kao lokalna zajednica nismo spremni žrtvovati naš Trebižat i budućnost naše djece radi bilo čijeg profita i interesa, pogotovo radi interesa privatnih investitora uz dužno poštovanje svim investitorima koji su dobronamjerni i koji brinu o održivom razvoju”, izjavio Markotić. Naglasio je koliki je značaj rijeke Trebižat za Grad Ljubuški i susjedstvo, poručivši kako će Ljubušaci uvijek biti u njezinoj zaštiti. ”Trebižat je vena našeg zavičaja, mi smo svi odgojeni na toj rijeci i ne smije biti kalkulacija ili kompromisa kada se radi o zaštiti Trebižata. Mislim da Ljubuški kao grad, između ostalog, svoj razvoj, uz gospodarstvo, mora temeljiti na poljoprivredi i turizmu, a razvoj poljoprivrede i turizma ne može ići u istu rečenicu s gradnjom mini hidrocentrala na rijeci Trebižat”, poručio je Markotić dodavši kako su potpisom ove Deklaracije čelnici Grada Ljubuškog htjeli još jednom jasno iskazati svoj stav koji je i u proteklom razdoblju bio isti.

 

/Republikainfo.com/

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime