U Hrvatskoj ponovno razmišljaju o uvođenju samoizolacije za građane iz BiH i Srbije

0
44

U protekla 24h, u Federaciji BiH testirana su 962 uzorka, od kojih je 77 pozitivno na COVID-19, dok su u RS-u 83 nova slučaja. U Hrvatskoj su izvjestili o novih 52 novooboljla, u Sloveniji 23, a u Srbiji čak 299.

Novi slučajevi u Federaciji registrirani su u Tuzlanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Posavskoj, Srednjobosanskoj, Bosansko-podrinjskoj i Sarajevskoj županiji.

“Hrvatska ponovo razmatra uvođenje mjere samoizolacije za građane koji dolaze iz BiH i Srbije”, izjavio je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostujući u emisiji Hrvatskog radija ‘Izaberi zdravlje’.

“Epidemija bukti u drugim zemljama, ima oko 300 slučajeva dnevno u Srbiji, u BiH je skočio broj na više od 400 i razmatra se mogućnost samoizolacije za građane koji dolaze iz tih zemalja. Odluku nismo još donijeli, ali ona je na stolu. Upozoravamo građane da ne idu u šopinge tamo jer je jeftinije. To, ipak, nije slobodna granica nego se treba prijaviti na Enter Croatia i granična policija razmatra razlog ulaska u Hrvatsku.
Ako je on opravdan, onda se ti građani puštaju, a ako nema razloga, onda ne. Više od 50 posto ljudi koji dođu na granicu se vraća natrag. Samoizolacija je samo korak iznad toga”, objasnio je Capak.

Inače, ističući kako se radi o procjeni trenutačne epidemiološke situacije u regiji, srbijanska vlada donijela je odluku o ulasku državljana Crne Gore u Srbiju prema kojoj je svim građanima Crne Gore, koji uđu u Srbiju, određena obvezna mjera samoizolacije tijekom 14 dana.

/Republikainfo.com/

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime