U ljubuškim selima postavljaju se plastenici vrijedni 300.000 KM

0
31
Grad Ljubuški posljednjih godina dao je naglasak na oživljavanje poljodjelstva.

U skladu s tim provode se različite mjere i aktivnosti kojima bi se pogodovalo poljodjelcima kako bi se njihov rad unaprijedio i što bolje oplodio i donosio dobit i zaradu, piše Večernji list BiH.

Poljoprivrednim proizvođačima pružaju se pogodnosti, koje se financiraju iz domaćih i inozemnih financijskih izvora, kao što su poticaji u sjetvi, nabava različite opreme, nadoknada šteta nastalih od mraza i niskih temperatura, nabava plastenika…

Tako se radilo i ove godine, koju su obilježile velike štete na povrću i voću uslijed mraza. Podnesene su 252 prijave šteta, za što je Grad Ljubuški izdvojio 100.000 KM, od Vlade Federacije BiH zatraženo je također 100.000 KM, a pomoć se očekuje i od Županije Zapadnohercegovačke.

Za dodjelu potpore za proljetnu sjetvu prijavila su se 274 poljoprivredna gospodarstva, za te potrebe planirano je 200.000 KM – po 100.000 KM Grad Ljubuški i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. I jedni i drugi zahtjevi su u obradi i poljodjelci će dobiti svoja potraživanja.

Osim toga, prije dva mjeseca u poslovnoj zoni Zvirići otvoren je Sabirno-distribucijski centar, namijenjen za plasman povrća i voća, u koji je uloženo više od 1,000.000 KM. No, trenutačno je u provedbi još jedan projekt, veoma važan za ljubuške poljodjelce, a njegova vrijednost prelazi 300.000 KM.

Radi se o projektu nabave plastenika tunelskog tipa, koji su ujedno i najčešći tip plastenika koje koriste domaći ratari. Razlog tomu je njegova cijena i jednostavnost. Njihova pojedinačna površina je 320 m2, veličina je 8 m x 40 m, a vrijednost 4090 KM. Plastenike će dobiti 76 poljoprivrednika članova PZ Plodovi zemlje iz Ljubuškog, koja provodi postupak nabave.

Cijeli projekt vrijedan je 310.000 maraka, a financiraju ga s po 20 posto udjela (62.168 KM) Grad Ljubuški, ŽZH i korisnici, a s 40 posto, odnosno 124.336 maraka, sudjeluje projekt RCDP (IFAD). Riječ je o nastavku projekta RCDP (IFAD VII) i još jednom vrijednom doprinosu Grada Ljubuškog, zajedno s partnerima, razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Korisnici su iz 17 ljubuških sela, koji su se javili na poziv. Svaki od njih sudjeluje s 850 KM u pojedinačnom iznosu vrijednosti plastenika od 4.090 maraka. Dosad je dopremljeno i montirano 50 plastenika, u prosjeku dnevno se montira dva plastenika, tako da ih je još ostalo postaviti 26.

Računamo da će u sljedeća dva tjedna sve biti završeno, kažu u Gradskoj upravi Ljubuški. Plastenike proizvodi i montira tvrtka ITC iz Zenice, koju je odabrao IFAD. Cijeli posao usporila je pandemija koronavirusa, a trebao je biti okončan prije dva mjeseca.

(www.jabuka.tv)