Za Dom zdravlja Ljubuški osigurano skoro 180.000 eura

0
10
Potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, u srpnju 2020., službeno je započelo provođenje projekta IMPHACT.

Projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu i dostupnost palijativne skrbi u prekograničnom području.

Vodeći partner je Dom zdravlja Metković, a sudjeluju: Dom zdravlja Ljubuški, Javna ustanova Dom zdravlja Zenica i Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Podgorica. Ukupna vrijednost projekta, čija implementacija će trajati 24 mjeseca, iznosi 890.347,40 eura. Iz EU fondova financira se 85 % sredstava.

Kroz projekt će se nabaviti potrebna medicinska oprema i prenijeti znanje iz drugih europskih zemalja, jer će projektni partneri otići na studijsko putovanje u Poljsku te Švedsku koje prednjače u palijativnoj skrbi te će se za medicinsko osoblje, ali i socijalne radnike te obitelji provesti on-line edukacija koju će provesti stručnjaci iz Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine iz Zagreba.

Dom zdravlja Metković na raspolaganju će imati 278.063,60 eura koji će omogućiti kupnju nove medicinske opreme koja će osigurati poboljšanu uslugu palijativne skrbi. Domu zdravlja Ljubuški osigurano je 179.412,40 eura za nabavu opreme koja će omogućiti uspostavu mobilnog palijativnog tima i na taj način pacijentima će se omogućiti korištenje usluge palijativne skrbi u njihovim vlastitim domovima. Dom zdravlja Ljubuški postat će jedan od najpotpunijih pružatelja usluge palijativne skrbi u regiji budući da će omogućiti pružanje skrbi za palijativne pacijente i u hospiciju ali i izvan njega.

Javna ustanova Dom zdravlja Zenica na raspolaganju će imati 175.897,00 eura, a Javna zdravstvena ustanova Dom Zdravlja Podgorica 256.974,40 eura. Obje ustanove sredstva će iskoristiti za nabavu opreme koja će omogućiti uspostavu palijativnog mobilnog tima i time će Dom zdravlja Podgorica dobiti prvi palijativni mobilni tim u Crnoj Gori.

Inicijalni sastanak projektnih partnera održan je 22. srpnja 2020. godine na temu administracije i aktivnosti na projektu. Partneri su razgovarali o ciljevima projekta, očekivanim rezultatima te važnosti EU projekata i regionalne suradnje, posebno u vrijeme sveopće pandemije.

Provođenje prvih projektnih aktivnosti kreće u rujnu 2020. godine, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime