Zemlja umire od ‘bijele kuge’, a ‘konstitutivne’ bebe postaju građani drugih zemalja

0
20
zemlja-umire-od-‘bijele-kuge’,-a-‘konstitutivne’-bebe-postaju-gradani-drugih-zemalja

Odluka Skupštine Sarajevske županije, odnosno, usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom prema kojoj će, između ostaloga, svaka rodilja u toj županiji, bez obzira na radno-pravni status, ubuduće primati mjesečnu naknadu u iznosu prosječne plaće u FBiH, koja sada iznosi oko 1.000 KM i to tijekom jedne godine – naišla je na opće odobravanje javnosti, piše Dnevni list.

Ali, to je i povod novim analizama o stanju u ostalim županijama i mogućnostima pomoći obiteljima s djecom, a s obzirom da BiH godinama bilježi negativni prirodni prirast i pogođena “bijelom kugom”, doslovno polako umire. U BiH porodiljne naknade su neujednačene, a u ovoj godini rođeno je čak oko 650 beba manje nego u prošloj, a 25% više je preminulih.

Ovo su samo neki od argumenata promašene demografske politike u zemlji gdje su nacionalni interesi svakodnevna “mantra” političke elite, a samo na službena vozila potroši se oko 50 milijuna KM.

Mostar tek od jučer uveo pomoć za bebe

-Novčana naknada za ženu – majku koja je u radnom odnosu trenutno iznosi 450 KM, a novčana pomoć za nezaposlenu ženu – majku 225 KM. Predviđeno je da se ona za tekuću godinu utvrđuje na temelju zadnjeg objavljenog statističkog podatka Federalnog zavoda za statistiku o visini prosječne plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu koja trenutno iznosi oko 1.000 KM. Za potrebe tog amandmana u proračunu Sarajevske županije biti će izdvojen dodatni iznos od 29 milijuna KM, izjavila je Danijela Kristić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine SŽ-a.

Iako s činjenicom da je Grad Mostar bio godinama bez izbora i izabrane vlasti, to ne umanjuje skandaloznost činjenice da najveće hercegovačko središte sve do jučer nije imalo davanja za novorođenčad. Gradsko vijeće Mostara tek je jučer odlučilo da se u proračunu za 2022. godinu osigura 350 tisuća KM za jednokratnu pomoć rodiljama s područja Mostara. Ovo davanje Mostar najkasnije od svih sredina u okruženju, nakon Ljubuškog, Širokog Brijega, Prozora-Rame, Neuma, Ravnog, Gruda itd.

Ovim se podrazumijeva da će mame-mostarske sljedeće godine za prvo dijete dobiti 300 KM, drugo 500 KM, treće 700 KM, četvrto dijete 1.400 KM. Za peto dijete planirana je isplata od 2.800 KM, šesto dijete 5.000 KM, a za sedmo i svako naredno dijete po 10.000 maraka. Međutim, već sada je čak četvero ili petoro djece rijetkost u Mostaru, više djece u obitelji je ravno vijesti dana.

Za sada, u HNŽ-u majke ostvaruju jednokratan iznos od 400 KM za opremanje djeteta i simboličan iznos, manje od 400 KM za nezaposlene rodilje u razdoblju od pola godine.

Skoro polovica rodilja u BiH bez ikakve naknade za dijete

Primjerice u susjednoj Srbiji od prvog siječnja svaka rodilja za prvo dijete dobiti će 2.500 eura, dok u BiH mlad obitelji trebaju dobro razmisliti o financijskim mogućnostima za svako dijete jer se u državu ne mogu pouzdati, dok prema nekim procjenama čak oko 47% žene rodilja u BiH ne može ostvariti nikakve naknade.

U nedavnom prilogu N1 BiH na ovu temu, doneseni su zanimljivi podatci iz Centra za trudnice i mame BiH, koji okuplja blizu 70 tisuća žena iz BiH.

-Čitajući komentare, to je zaista rubrika vjerovali ili ne. Članice pišu da primaju dječji doplatak u visini od 14 KM, 16, 19 KM, čak je jedna žena rekla kako se za dvoje djece izborila za čitavih 49 KM, i to samo zato što jedno dijete ima Downov sindrom, kazala je Selma Ćatović Mrkonja iz Centra za trudnice i mame BiH.

U Republici Srpskoj će od sljedeće godine za dječju zaštitu izdvajati dodatnih 25 milijuna KM. To će uključivati i povećana izdvajanja za svako novorođeno dijete.

-Iznos pomoći za opremu novorođenčeta, koja se isplaćuje za svako novorođeno dijete u obitelji u Republici Srpskoj, bez obzira na materijalni status obitelji i red rođenja djeteta, povećava se sa sadašnjih 250 KM na 500 KM. Također, po prvi put uveden je dodatak na djecu za prvo dijete u obitelji u visini od 18% od osnovice, odnosno najniže plaće u Republici Srpskoj, a što će iznositi 97,20 KM, kazali su iz Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS.

Koliko tko isplaćuje pomoći za djecu

Koliko se razlikuju dotacije obiteljima s djecom, pokazuju iznosi po općinama. Tako, primjerice, Grude za svako novorođeno dijete izdvajaju 500 KM, a Ravno za svako prvo i drugo rođeno 1.000 KM, za svako treće rođeno dijete 2.000 KM, za svako četvrto rođeno dijete 3.KM maraka, te za peto rođeno dijete 5.000 KM, za svako šesto rođeno dijete u obitelji u visini od 8.000 KM.

U Jablanici se ove godine isplaćuje 500 KM za prvo dijete, za drugo 1.000 KM, za treće 1.500 KM, četvrto 2.000 KM, a za peto i više djece 2.500 KM.

Neum do troje djece izdvaja 600 KM, a za četvrto i svako sljedeće naknada iznosi 1.000 KM. U Prozor-Rami pomoć za prvo dijete je 1,000, 1,500 i 2,000 KM, za drugo i treće, a Široki Brijeg za novorođeno dijete rodiljama daje novčanu potporu iznosu 500 KM, isto koliko i Ljubuški. U mnogim sredinama ova naknada čeka se mjesecima i skoro izgubi svaki smisao.

Čeka se demografska strategija i revitalizacija Hrvata u BiH

U rujnu ove godine Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH kazalo je kako je pokrenulo projekat izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u BiH.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić kazao je kako se strategija neće fokusirati samo na Hrvate u BiH već će obuhvatiti širi kontekst problema u BiH.

-Suočavamo se s rastućim iseljavanjem iz BiH, posebice mladih, produktivnih ljudi. Onda se postavlja pitanje tko će nam za 10-20 godina u BiH davati mirovine i čitavu infrastrukturu razvijati, kazao je novinarima Ljubić nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a.

No, teško da će i samom Ljubiću “davati mirovine” njegova djeca jer i oni sami žive i rade u inozemstvu na značajnim položajima.

Pitanje zašto se, u ovom slučaju, Hrvati najviše iseljavaju te zašto ionako najmalobrojniji, konstitutivan narod, svakim danom bilježi sve nižu stopu nataliteta ima vrlo racionalne odgovore – dvojnim državljanstvom faktički su europski građani i time su povlašteniji u odnosu na ostale u dobivanju dozvola za rad, a od nedavno zbog ukidanja viznog režima za SAD, otvoren im je put i do Amerike.

Dok se od rujna čeka ta demografska strategija, mladi i mlade obitelji ne mogu čekati. Beskonačno čekanje je komfor koji sebi mogu dopustiti samo bh. političari, koji cijeli životni vijek provedu u skupo plaćenim foteljama, lamentirajući o nacionalnim interesima – dok “nacionalni interesi” odlaze preko granice, a neke druge države redovito isplaćuju uredne doplatke za “konstitutivne” bebe, njihove buduće građane, piše Dnevni list.

 

/Republika/