30 godina HZ Herceg-Bosne, svoj dan slave ŽZH i Grude

0
48
30-godina-hz-herceg-bosne,-svoj-dan-slave-zzh-i-grude
Dan Županije Zapadnohercegovačke, Dan Općine Grude te 30. obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne obilježava se 18. studenog.

Herceg-Bosna

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen – Stoltenbergov mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH.

Površina HR Herceg-Bosne iznosila je 10.950 četvornih kilometara odnosno 21,4 posto BiH.

U njezin sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Uskoplje, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

ŽZH i Grude zajedno slave

Općina Grude i Županija Zapadnohercegovačke zajednički će proslaviti svoje dane.

U Gorici će u četvrtak, 18. studenoga, u 10:00 sati izaslanstva položiti cvijeće na grob pokojnog predsjednika Hrvatske Republike Herceg-Bosne Mate Bobana.

Istog dana u 10:30 sati cvijeće će biti položeno u Parku hrvatskih velikana kod spomenika hrvatskim braniteljima te će biti otkriveno spomen obilježje povodom 30. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Proslava Dana općine Grude i Dana ŽZH bit će završena istoga dana u 11:00 sati zajedničkom svečanom sjednicom Općinskog vijeća Grude i Skupštine ŽZH koja će biti održana u kinodvorani u Grudama.

Županija Zapadnohercegovačka utemeljena je 12. lipnja 1996. godine te ju čine Grad Široki Brijeg (sjedište), Grad Ljubuški i općine Grude i Posušje, a za svoj dan odabrala je 18. studenog. Županija prostorno zauzima 1.362.2 km2 .

Kroz ŽZH protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju i Blidinjsko jezero. Najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228 m/nv).

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u općini Grude, koja se prostire na 218 četvornih kilometara, živi 17.308 stanovnika čime su Grude najmanja općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

(www.jabuka.tv)