Blagoslovljen kameni “tau” na Humcu kojega su izradili franjevački novaci

0
17
blagoslovljen-kameni-“tau”-na-humcu-kojega-su-izradili-franjevacki-novaci
Nakon što je nastajao kroz sedam mjeseci rada, blagoslovljen je kameni “tau” u novicijatskom prostoru franjevačkog samostana na Humcu.

Odgojitelj novaka fra Stanko Mabić kazao je kako su “tau” u potpunosti vlastitim rukama izgradili ovogodišnji novaci, a blagoslovio ga je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, objavljeno je na stranici Franjevci.info.

Ovu godinu novicijata skupa provode desetorica novaka Hercegovačke franjevačke provincije i jedan novak Bosne Srebrene, a da bi upotpunili zajedništvo, na blagoslov su pristigli i novoimenovani odgojitelj novaka Bosne Srebrene fra Marko Ešegović te dosadašnji vršitelj te službe fra Miro Relota.

Događaju su također, osim prijatelja i podupiratelja, nazočili i najstariji fratri provincije na čelu s humačkim gvardijanom fra Dariom Dodigom, kao i najmlađi članovi provincije – postulanti, s odgojiteljem fra Ikom Skokom.

Slovo »tau« (T) u hebrejskoj i grčkoj abecedi ima oblik križa. Kod proroka Ezekijela “tau” je znak onih koji su pošteđeni od uništenja jer su, čineći pokoru, tugovali i plakali zbog grijeha koji su se činili u njihovom gradu.

Upravo taj znak Franjo je izabrao da bude znakom njegova obraćenja i pokorničkog života, njime je posvuda oslikavao zidove ćelija i potpisivao pisma što ih je odašiljao braći. Neka ovaj novački “tau” bude i Franjin potpis u njihovim životima i putem kojim su krenuli, navodi se na Franjevci.info.

(www.jabuka.tv)