Evo koji su projekti iz ŽZH dobili sredstva iz Hrvatske

0
135
evo-koji-su-projekti-iz-zzh-dobili-sredstva-iz-hrvatske
Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u četvrtak donijela je odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

Ukupan iznos sredstava koja se raspodjeljuju iznosi 25 milijuna kuna, a ista su podijeljena u četiri područja:

Programima i projektima iz područja zdravstva ide ukupno 6.080.000 kuna, programima i projektima iz područja znanosti i obrazovanja ide 6.270.000 kuna, za programe i projekte iz ostalih područja raspodjeljuje se 6.795.000 kuna, a programima i projektima iz područja kulture 5.855.000 kuna.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisat će s pravnim osobama/nositeljima programa i projekata ugovore o financijskoj potpori za provedbu odobrenih programa/projekata iz područja kulture, obrazovanja i znanosti, zdravstva i ostalih područja, a potpisivanje će uslijediti nakon stupanja na snagu ove odluke.

Nadzor provedbe programa/projekata iz područja kulture, obrazovanja i znanosti, zdravstva i ostalih područja obavljat će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Nadzor provedbe programa/projekata iz područja kulture, obrazovanja i znanosti, zdravstva i ostalih područja može uz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske obavljati i nadležno resorno ministarstvo Republike Hrvatske.

U skladu sa svojom ustavnom i zakonskom obvezom, Republika Hrvatska kontinuirano i sustavno pruža potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini, štiteći njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda, jačajući njihov položaj i stvarajući uvjete za održivi povratak i ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Potpora strateškim te za ostanak i prosperitet Hrvata u Bosni i Hercegovini dugoročno važnim projektima iz područja obrazovanja, znanosti, kulture, zdravstva te ostalih područja, ujedno potvrđuje odgovornu politiku Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi.

Evo koji su projekti iz Županije Zapadnohercegovačke dobili sredstva:

Javna ustanova Zavod za odgoj i obrazovanje – Digitalizacija obrazovnog sustava Županije Zapadnohercegovačke – E-škola 600.000,00 kn

Grad Široki Brijeg

– Projekt rekonstrukcije Glazbene škole “Široki Brijeg” – uređenje i opremanje interijera – Udruga prijatelja Glazbene škole “Široki Brijeg” 200.000,00 kn

– Revitalizacija hrvatske poljoprivrede u BiH – osnovni preduvjet za održivi povratak, opstanak i ostanak Hrvata u BiH – Udruga “Jasen” Široki Brijeg 550.000,00 kn

– Izgradnja kulturno športskog doma Jare na kompleksu područne osnovne škole u Jarama – II. faza 500.000,00 kn

Grad Ljubuški

– Obnova i opremanje prostorija Kluba borilačkih vještina Ljubuški – Klub borilačkih vještina Ljubuški 80.000,00 kn

– Uređenje infrastrukture u urbanom dijelu grada – Grad Ljubuški 680.000,00 kn

Općina Posušje

– Završno unutarnje opremanje nove Osnovne škole fra Petar Bakula, Posušje 450.000,00 kn.

Općina Grude

– Izgradnja edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju – II. Faza 600.000,00 kn

– Adaptacija i uređenje crkve sv. Mihovila Drinovci – Župa sv. Mihovila Arkanđela Drinovci 180.000,00 kn

Na fotografijama se nalaze svi projekti koji su dobili sredstva.(www.jabuka.tv)