Hrvatska za Hrvate u BiH: Za 81 projekt odobreno oko 245.000 KM

0
110
hrvatska-za-hrvate-u-bih:-za-81-projekt-odobreno-oko-245.000-km

Republika Hrvatska i dalje nastavlja financijski pomagati Hrvaste u Bosni i Hercegovini ali i iseljeništvu kako bi im na sve moguće načine pomogli u opstanku na svojim ognjištima, piše Dnevni list.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 950 tisuća kuna (oko 245 tisuća maraka maraka) za 81 projekt od interesa za Hrvate izvan Hrvatske. Nakon što je na prvom javnom pozivu u lipnju 2020. dodijelio 2,5 milijuna kuna (oko 645 tisuća maraka) za 153 projekta neprofitnih organizacija, na drugom javnom pozivu objavljenom u listopadu pristiglo je 457 prijava, a Središnji državni ured odabrao je 81.

Projekti u BiH

Javnim pozivom bilo je predviđeno da se po projektu može dobiti od pet tisuća do 80 tisuća kuna. U Bosni i Hercegovini odabrani su i projekti Hrvatskog kulturno umjetničkog društva ‘Klobuk’ Ljubuški, Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Mostar, Zavoda za odgoj i obrazovanje Široki Brijeg, Katoličke obiteljske udruge ‘Milosrdno srce’ Novi Travnik, Kluba animatora ‘Neretva’ Mostar, Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih ‘Ivan Pavao II.’ Sarajevo, osnovnih škola u Novom Travniku i Domaljevcu, Udruge ‘Hrvatski Radiša’ Podružnica Banja Luka, Udruge građana ‘Art’ Kiseljak. Potporu su dobili i projekti Napretkovih podružnica Tuzla, Vareš i Banjaluka, zatim projekti Udruge građana ‘Stijena’ Ravno, Udruge za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša – Ivanjska, Potkozarje, Udruge za pomoć u rehabilitaciji ovisnika ‘Milosrdni otac’Bijakovići – Međugorje, Udruge za Down sindrom Mostar, Udruge roditelja djece sa smetnjama u razvoju ‘Naša djeca’ Glamoč, Udruge osoba s posebnim potrebama ‘Put u život’ Orašje, Udruge osoba s invaliditetom Županije zapadnohercegovačke, Hrvatskog kulturno umjetničkog društva ‘Don lvanTrobentar’ Stup, Ilidža, Hrvatskog ženskog odbojkaškog kluba ‘Blato’ te projekt Dalibora Buljana iz Tomislavgrada.

Veliki broj prijavljenih

Među 81 odobrenim projektom je i 13 jednokratnih novčanih potpora za socijalno ugrožene i siromašne pojedince pripadnike hrvatskog naroda. Te potpore iznose od tri do pet tisuća kuna, a dobili su ih siromašni Hrvati iz BiH, Srbije, Venezuele i Argentine.

Prema javnom pozivu Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, projekte su mogli prijaviti pojedinci i neprofitne organizacije u Hrvatskoj i izvan nje (udruge, zaklade, vjerske zajednice itd.) te socijalno ugroženi pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske. Na dva poziva prijavljeno je čak 1042 projekta, a odabrano njih 234.

 

(Izvor: Dnevni list)