Napadač iz Beča je 20-godišnji mladić porijeklom iz Sjeverne Makedonije, želio je ratovati za ISIS

0
89

Potvrđeno je i da je napadač 20-godišnjak koji ima državljanstvo Austrije i Sjeverne Makedonije. Imao je kriminalni dosje zbog terorističkog udruživanja. Krajem travnja 2019. osuđen je na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja da ode u Siriju i pridruži se snagama Islamske države. Na slobodu je pušten 5. prosinca te je smatran mlađim punoljetnikom zbog čega mu se sudilo prema zakonu za mladež, piše Kronen Zeitung. Četvrtu žrtvu napada potvrdio je i ministar unutarnjih poslova Nehammer. Ozljedama je podlegla žena stara između 40 i 50 godina.

Napadač koji je jučer ubijen tijekom napada u centru Beča bio je poznat policiji, piše Daily Mail. Rođen je u Beču, a želio se priključiti islamistima u Siriji, no policija je procijenila da „nije sposoban isplanirati i izvesti napad“. Policija je u sklopu istrage terorističkog napada jutros pretražila i kuću u gradiću St. Pölten, 60-ak kilometara zapadno od Beča, javlja Kurier.

Prema pisanju njemačkog Bilda, napadač je na svojem Instagram profilu najavio napad objavom nekoliko fotografija na kojima drži mačetu, pištolj i pušku. Prije napada je navodno prisegnuo na odanost novom čelniku Islamske države Abuu Ibrahimu al-Hashimi al-Quraishiju.

Iz ministarstva unutarnjih poslova potvrdili su kako je zasad u sklopu istrage pretraženo 15 kuća i uhićeno više osoba, piše Kleine Zeitung.

Urednik austrijskog tjednika Falter na svojem je Twitteru objavio navodne detalje o napadaču – piše da je riječ o 20-godišnjem Kurtinu S. rođenom u Beču. Tvrdi da je mladić albanskih korijena te da su mu roditelji iz Sjeverne Makedonije, kao i da je poznat austrijskim obavještajnim službama.

Policija zasad o napadaču nije dala nikakve službene informacije, ali procjenjuje da je bilo najviše četvero napadača. “Istraga je u punom jeku”, rekao je glasnogovornik ministra unutarnjih poslova Harald Sörös, piše Kurier.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako u napadima u Beču nema stradalih ni ranjenih hrvatskih državljana.

Bečki stručnjak za terorizam Nicolas Stockhammer za ORF je kazao kako pretpostavlja da je jučerašnji krvavi pohod u glavnom gradu Austrije bio “dugo i pomno planiran” na što ukazuje naoružanje koje je ubijeni napadač imao uz sebe kao i činjenica da je napad izveden samo nekoliko sati prije nego je na snagu stupio lockdown uveden zbog koronavirusa.

Austrijske vlasti proglasile su trodnevnu žalost. U cijeloj zemlji točno u podne bit će održana minuta šutnje za sve stradale u sinoćnjem krvavom napadu. Zastave ispred brojnih institucija su na pola koplja. Učenici i osoblje škola počast žrtavama odat će u srijedu ujutro prije nastave.

“Republika Austrija je bila, jest i uvijek će biti nacija raznolikosti, dijaloga i međusobnog uvažavanja. Događaji u ponedjeljak potresli su cijelu zemlju“, poručila je austrijska vlada u priopćenju.

Njemačka i Češka na svojim su granicama s Austrijom počele kontrolirati putnike u slučaju da je netko od mogućih ostalih napadača pobjegao iz zemlje, piše Guardian. Još nema službene potvrde o točnom broju osoba koje su jučer izvele napad u Beču. Austrijski ministar unutarnjih poslova tijekom noći je izjavio da je jedan osumnjičeni mrtav te da najmanje jedna „teško naoružana i vrlo opasna osoba“ u bijegu.

Islamska zajednica u Austriji oglasila se putem Facebooka i objavila je kako je „duboko zabrinuta i zatečena“ terorističkim napadom u Beču.