Ljubušak predstavio književno stvaralaštvo Mostarcima

0
24
ljubusak-predstavio-knjizevno-stvaralastvo-mostarcima
U Otvorenoj čitaonici Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne predstavljeno je književno stvaralaštvo Mate Grbavca.

Voditelj programa bio je književnik Ivan Sivrić, a o književnom djelu Mate Grbavca govorila je književnica Blanka Kraljević.

Sivrić je pročitao Grbavčev životopis te nekoliko izvadaka iz recenzija i osvrta autora koji su pisali o pojedinim Grbavčevim knjigama, dok je književnica Blanka Kraljević govoreći o autorovom književnom stvaralaštvu najviše pozornosti posvetila romanu “Zemlja Hercegova”.

Kako je istaknuto, “to je roman čija je radnja smještena u petnaesto stoljeće, to sudbonosno stoljeće za hrvatski narod, ali i za druge na ovim prostorima jer je turska sila rušila sve pred sobom. To je priča o vladarima Humske zemlje, velikim vojvodama Sandalju Hraniću i hercegu Stjepanu iz plemićke obitelji Kosača, ali i drugim osobama toga doba: kraljici Katarini, bosanskim kraljevima Tomašu i Tomaševiću, Jeleni Lazarević i drugim. Roman je pisan u JA formi, likovi sami govore o sebi i drugima”.

Blanka Kraljević je naglasila da se roman čita u jednom dahu.

Stihove, objavljene i neobjavljene čitao je Ivan Dugandžić, član Kluba studenata hrvatskoga jezika “Franjo Milićević” s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Nazočnima se na koncu obratio i sam autor govoreći o svom književnom putu, pogledu na život, ulozi književnosti u društvu, obrazovanju, oblikovanju kako čovjeka, tako i društva. Završio je čitajući pjesmu “Humačka ploča”, pjesničkom viđenju početaka hrvatske pismenosti na ovim prostorima.

Mate Grbavac (Hardomilje Ljubuški 1947.) do sada je objavio pet zbirki pjesama (Na vratima knjige, Noćna svjetiljka, Radosna zvona, Žedni putnik i Nemir tišine), roman za djecu “Pepine čudesne zgode”, roman za puno punoljetne “Svijetla strana sunca” i povijesni roman “Zemlja Hercegova”.

Pjesme su mu prevođene na engleski, talijanski i albanski jezik. Do sada je napisao preko 45 recenzija književnih djela, a broj lektoriranih knjiga, publikacija, kataloga i putopisa je daleko veći. Pokretač je i organizator Ljubuškoga pjesničkoga maratona, jedinstvene pjesničke manifestacije na kojoj sudjeluju brojni pjesnici iz BiH i Hrvatske. Zastupljen je svojim ostvarenjima u čitankama za osnovnu školu. Trenutno radi na Ljubuškom pjesničkom zborniku, a za tisak je već pripremljena knjiga Poetska slikovnica, priopćili su iz DHKHB.

(www.jabuka.tv)