Ljubuški: Udruga mladih Agape skupljajući opuške obilježila Svjetski dan čišćenja

0
111
ljubuski:-udruga-mladih-agape-skupljajuci-opuske-obiljezila-svjetski-dan-ciscenja



Članovi udruge mladih Agape u subotu su u Gradskom Parku u Ljubuškom skupljali opuške i pritom obilježili Svjetski dan čišćenja.

Zašto opušak?

U svijetu se godišnje proda pet bilijuna cigareta, a trećina opušaka završi u okolišu. Najpodcjenjeniji okolišni problem današnjice su upravo opušci. Većina ljudi misli da su filteri napravljeni od biorazgradivog materijala, no oni su ustvari od plastike, a iz opušaka se u okoliš cijede kemikalije i teški metali.

Plastika je sama po sebi nebiorazgradivi otpad koja se s vremenom razgrađuje na mikroplastiku koja potom kroz hranidbeni lanac može završiti u životinjama i ljudima. Što se tiče kemikalija, istraživanja su do sada pokazala da se iz opušaka u okoliš cijede nikotin, etilfenol i teški metali.

Zašto Gradski Park Ljubuški?

Svake se godine u svijetu proda pet bilijuna cigareta, a trećina ih završi u parkovima, ulicama, plažama i vodotokovima.

Tako da i u našem parku završi velika količina opušaka. Jedan jako nevidljivi ubojica okoliša. Tako sitan obujmom, ali jako štetan. Nitko drugi doli nas samih nije odgovaran za mjesta koja posjećujemo, mi smo ti koji se moramo prema parku odnositi kako i dolikuje. Drugi put razmisli gdje ostavljaš svoj opušak jer baš možda tvom djetetu on sutra bude igračka. Jako nezdrava igračka, objavljeno je na Facebook stranici Udruge mladih Agape.

Statistika akcije:

  • Broj volontera uključenih u prikupljanje opušaka: 5
  • Vrijeme trajanja akcije: 1:30 h
  • Broj prikupljenih opušaka: 3600
    * Ova akcija je provedena uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. (Nošenje maski, rukavica te održavanje razmaka između sudionika).

(www.jabuka.tv)