Održan štrajk upozorenja u ŽZH, Petric otkrila koji su idući koraci

0
50
odrzan-strajk-upozorenja-u-zzh,-petric-otkrila-koji-su-iduci-koraci
Štrajk upozorenja u svim srednjim školama na području Županije Zapadnohercegovačke održan je u srijedu.

Odziv je je očekivano stopostotan, a vjerujem da će tako biti i na trećem sati u drugoj smjeni, izjavila je za portal Jabuka.tv predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ŽZH Jasminka Petric.

U četvrtak navečer u širokobriješkoj Gimnaziji bit će održana Skupština NSUSŠŽZH na kojoj će biti izneseni rezultati ankete u kojoj su se članovi Sindikata izjašnjavali za ili protiv stupanja u generalni štrajk.

Svi predsjednici podružnica donijet će anketne listiće, a ako bude odziv iznad 50 posto onda će se vjerojatno donijeti odluka o stupanju u generalni štrajk, potvrdila je Petric za portal Jabuka.tv otkrivši da se prema prvim neslužbenim rezultatima većina izjasnila za stupanje u generalni štrajk. No, pričekat ćemo sjednicu Skupštine Sindikata.

Ako Skupština Sindikata usvoji ovu odluku, morat će se ispoštovati sve zakonske procedure, a do stupanja u generalni štrajk moglo bi proći od 10 do 15 dana, a moguće i do tri tjedna.

Jasminka Petric

Hoće li u međuvremenu biti još štrajkova upozorenja u sljedećim tjednima, Petric nam nije mogla potvrditi kazavši da će odluka o tome također biti donesena na sjednici Skupštine ili Predsjedništva ovog Sindikata.

Podsjećamo, Predsjedništvo Nezavisnoga sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH je na sjednici održanoj 28. rujna 2021. godine u Širokom Brijegu donijelo odluku o organiziranju štrajka upozorenja kao predradnje za generalni štrajk.

Razlozi za štrajk su, između ostaloga, nepotpisivanje Kolektivnoga ugovora te nepostizanje zajedničkoga stava o postotku povećanja plaće.

Nadali smo se da do ovakve naše reakcije nikada neće doći jer generalni štrajk nikome od aktivnih sudionika u obrazovnom sustavu ne ide u prilog, ne želimo ga mi učitelji, kao što ga ne žele roditelji i učenici. Godinama kroz pregovore pokušavamo razumnim zahtjevima i strpljivošću vratiti dignitet našoj profesiji, ali pokazalo se kako Vlada ŽZH jednostavno nema sluha za probleme koji se samo gomilaju, naveli su iz Sindikata u najavi štrajka upozorenja.

Štrajk u srednjim školama ŽZH

(www.jabuka.tv)