Svi koji žele u Hrvatsku prvo idu na 14 dana u karantenu

0
103

Dok hrvatski premijer Andrej Plenković, komentirajući činjenicu da mu neće biti propisana samoizolacija zbog kontakta s prvim tenisačem svijeta Novakom Đokovićem koji je pozitivan na korona visrus, kaže da “Ne skače virus s ramena”, osobama iz BiH, Srbije, Kosova i Makedonije uvedena je mjera samoizolacije od 14 dana nakon ulaska u Hrvatsku.

Šef hrvatskog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović izvjestio je odluka o primjeni strožijeg režima za sve putnike koji dolaze iz istočnih zemalja i zemalja susjeda, a što se pravda pogoršanjem epidemiološke slike u tim zemljama. U BiH i danas je registrirano novih 88 pozitvnih na koronavirus, i to u najvećem broju iz Tuzlanske, Sarajevske SBŽ, USŽ i ZDŽ-a, dok je u HNŽ-u zabilježen jedan novi slučaj.

“U tom smislu smo jučer i najavili da će biti donesena odluka o Izmjeni i dopuni odluke o privremenoj zabrani prelaska prekograničnih prijelaza Republike Hrvatske na način da se utvrđuje poseban režim ulaska u RH osoba koje dolaze iz BiH, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije. Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu, odnosno, drugom odgovarajućem prostoru u vremenskom trajanju od 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku. Obeza samoizolacije se ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u RH tranzitiraju kroz navedene zemlje. Druga odluka se odnosi na izmjenu odluke o organizaicji javnog prometa za vrijeme trajanja proglašene epidemije, po kojoj vozači i ostali zaposlenici prijevoznog sredstva u javnom prometa i putnici javnog prometa, za vrijeme boravka u prijevoznom sredstvu, biti obvezni koristiti medicinske maske i pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i uputa i preporuka HZZJZ koje se odnose na vožnju javnim prometom. Putniku koji nema masku za lice, pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo, vozač ne smije započeti vožnju ukoliko se u prijevoznom sredstvu nalaze putnici bez medicinske maske ili maske za lice. Obje ove odluke stupaju na snagu od 25. lipnja, večeras od ponoći”, rekao je Božinović.

Ova odluka, kako je potom ponovno odgovorio Božinović na novinarsko pitanje, odnosi se na sve osobe, bez obzira na putovnicu, koje iz BiH dolaze ui Hrvatsku, pa i kada je riječ o turistima, što je nova otežavajuća okolnost da bilo tko iz BiH se uopće i odluči na ljetovanje u Hrvatskoj.

Ovaj režim za građane BiH i Srbije vrijedi i u Sloveniji.

S druge strane, u BiH još nema pozivanja na odgovornost i sankcioniranja osoba koje su, i u vrijeme trajanja proglašenog stanja prirodne nesreće prouzročene pandemijom koronavirusa, organizirali masovna okupljanja građana u Sarajevu te pridonijeli iznimnom pogoršanju epidemiološke slike u BiH, a zbog čega trpi i ekonomija, a svi ostali građani u BiH pretvoreni su u svojevrsne zatočenike.

(Republikainfo.com/V.S.H.)